Ինչու է թանկանում միսն ու մսամթերքը
1in.am-ը գրում է.Վերջին շրջանում քաղաքացիներն ամեն օր արձանագրում են մի նոր ապրանքի գնաճ: Արդեն իսկ բարձրացել են ձավարեղենի, կաթնամթերքի բազմաթիվ տեսակների, հյութերի, աղի, տոմատի մածուկի, ծխախոտի և այլ ապրանքների գները: Իսկ վերջին հիմնական թանակացումը, որի մասին բարձրաձայնում են բոլորը, մսամթերքի ու կարտոֆիլի գնի էական բարձրացումն է:
Կարծիքներ են հնչում, որ այս թանկացումները պայմանավորված են նրանով, որ մեր տնտեսվարողներն արդեն իսկ նախընտրում են մսամթերքն ու բանջարեղենը, այդ թվում՝ կարտոֆիլը, ավելի թանկ գնով արտահանել ու իրացնել ռուսական շուկայում, որտեղ արևմուտքի կողմից կիրառված պատժամիջոցներից հետո լայն հնարվորություններ են ստեղծվել:
«Իրազեկ և պաշտպանված սպառող» հասարակական կազմակերպության նախագահ Բաբկեն Պիպոյանի խոսքով, սակայն, կոնկրետ մսամթերքի և կարտոֆիլի գնի թանկացումը բնավ պայմանավորված չէ ռուսական շուկայում ստեղծված հնարավորությամբ, քանի որ առ այսօր դեռ որևէ կիլոգրամ մսամթերք և կարտոֆիլ չի արտահանվել Ռուսաստանի Դաշնություն:
«Արտահանման հնարավորությունները դեռ խոսակցություններ են, տնտեսական հեռանկար, և մենք դեռևս մսամթերքի մասով մի գրամ արտահանում չունենք: Իսկ ձեր թվարկած ապրանքների մասով գնաճն այլ բանի հետևանք է»,-«Առաջին լրատվական»-ի հետ զրույցում ասաց Պիպոյանը՝ հավելելով, որ գնաճն ավելի շատ պայմանավորված է սխալ տնտեսական կուրս վարելով:
«Այո, տավարի մսի գնի էական աճ ունենք, քանի որ գյուղացին անասնակեր չունի, դրա համար էլ մորթ է իրականացնում, և դրա արդյունքում շուկայում սպառվող մսամթերքի քանակն ավելանում է: Դրա արդյունքում էլ մսամթերքի գինն է ընկնում, բայց դա ունի նաև շատ խոր ռիսկ, քանի որ կարճ ժամանակ անց ունենում ենք մսի դեֆիցիտ, մորթ չի լինում, ինչն էլ հանգեցնում է գնի էական բարձրացման»,- ասաց Պիպոյանը: Վերջինիս խոսքով՝ ստեղծված վիճակում պետք է վարել տնտեսական ռեաբիլիտացիոն այնպիսի կուրս, որպեսզի տնտեսությունը կարողանա ադապտացվել նոր ստեղծված վիճակին: Իսկ եթե ռեաբիլիտացիոն կուրս չվարվի, ապա այդ տնտեսական հեռանկարը շատ վատ հետևանքներ կարող է ունենալ:
մանրամասները՝ սկզբնաղբյուրում
